Modern History most Important Questions for BPSC and Other Exam

Modern History most Important Questions

Modern History is the most important subject for any exam. Get the collection of very Important Modern History Questions-Answers compiled from various exams.

1. Who used Hooghly as a base for piracy in the Bay of Bengal?

Ans. Hooghly as a base for piracy in the Bay of Bengal was used by the Portuguese to evade the customs duties and practiced privacy in the region. They came to India in 1498.

2. Under whose leadership was suppression of Thugs achieved?

Ans. The operation of the suppression of thugs was achieved under the leadership of Captain Sleeman.

3. Which Viceroy followed aggressive policy towards Afghanistan?

Ans. The Viceroy Lord Lytton from 1876 to 1880 followed the aggressive policy against Afghanistan. Anglo-afghan war was the result of this aggressive policy of Lord Lytton in 1878.

4. From where Mahatma Gandhi started the Civil Disobedience movement in 1930.

Ans. The Civil Disobedience movement was started by Mahatma Gandhi in 1930 from Dandi (Navsari District, Gujarat).

5. Who led Sarabandi (no tax) campaign of 1922?

Ans. The Sarabandi campaign also known as No-tax campaign of 1922 was led by Sardar vallabhbhai Patel. Sardar Vallabhbhai Patel was the first Deputy Prime Minister of India. He was famously known as Iron Man of India.

6. Who was the president of the Indian National Congress (INC) during the time of partition of India?

Ans. J. B. kriplani was the president of Indian National Congress (INC) during the time of partition of India. He was elected in 1946 as the president of the Indian National Congress party. He was also called as Acharya Kriplani. He was the founder of the Praja Socialist Party.

7. Who was the founder of the Indian National Congress?

Ans. The Indian National Congress was formed by A.O. Hume on 28th December 1885. A.O. Hume was a retired British officer. The first session of Indian National Congress was held in Mumbai under the Presidentship of Umesh Chandra Banerjee. It was attended by 72 delegates, representing each province of India. The Viceroy of India during the formation of Indian National Congress was Lord Dufferin.

8. Who said “Swaraj is my Birthright and I shall have it”?

Ans. Bal Gangadhar Tilak also known as lokmanya Tilak said “Swaraj is my Birthright and I shall have it”. He founded the Indian Home rule league in 1916. He was also instrumental in the formulation of the Lucknow pact 1916. He also founded the Deccan education Society in 1884. He also started two weeklies Kesari in Marathi and Mahratta in English.

9. Why Rabindranath Tagore gave up his “Knighthood” title?

Ans. Rabindranath Tagore gave up his “Knighthood” title in protest against the incident of Jalliawala Bagh Massacre,1919. Jalliawala Bagh Massacre also known as the Amritsar massacre took place on 13th April 1919.

10. Who established the “Servants of India Society”?

Ans. The Servants of India society was established by Gopal Krishna Gokhale in 1905.

11. Which revolutionaries were hanged in the “Kakori Train Robbery case”?

Ans. “Kakori Train Robbery case” also known as the Kakori conspiracy case was carried out by the Hindustan Republican Association (HRA) in the Kakori District of United provinces in 1925.

The person that was hanged in this case were Ram Prasad Bismil, Thakur Roshan Singh, Ashfaqullah Khan, and Rajendra Nath Lahiri.

12. Who was the founder of ‘Satyashodhak Samaj’?

Ans. The ‘Satyashodhak Samaj’ was founded by Jyotiba Phule in 1873 in Maharashtra.

13. Who was the first woman president of the Indian National Congress (INC)?

Ans. Annie Besant was the first woman president of the Indian National Congress. She was elected in 1917 at the Calcutta session of INC. Sarojini Naidu was the first Indian woman president of INC in 1925 at Kanpur.

14. Who was the first Satyagrahi of the Individual Satyagraha movement?

Ans. Acharya Vinoba Bhave was the first Satyagrahi of the Individual Satyagraha movement and Jawaharlal Nehru was the second.

15. Who was the founder of the Indian House in London?

Ans. Indian House in London was founded by Shyamji Krishna Varma in 1905.

16. In which land Revenue system Peasant himself owns the land and responsible for payment of land revenue to the government?

Ans. In Ryotwari Land Revenue system peasant himself owns the land and responsible for the payment of land revenue to the government. It was introduced by Thomas Munro in 1820 based on Captain Alexander’s administered system in Madras.

17. Who was the author of the book ‘India for Indians”?

Ans. The book “India for Indian” was authored by C.R. Das in 1917.

18. Who was the author of the book, “Desh Katha”?

Ans. The Book “Desh Katha” was authored by Sakharam Ganesh Deuskar in 1917.

19. Who began the Faraizi Movement?

Ans. Faraizi Movement was started by Haji Shariatulla (1781-1840). It was a 19th centuary religious reform movement for Bengali Musims.

20. Who was the author of the book “Poverty and Un-British Rule in India”?

Ans. Dadabhai Naoroji  (1825 – 1917), also known as the “Grand Old Man of India”, was the author of the Book “Poverty and Un-British Rule in India”. He was also a first Indian to be the British MP.

21. What was the reason behind Indigo Rebellion (Nil Vidroh)?

Ans. It was a peasant movement against the Indigo planters in 1859. In happend because the Indigo planters forced Indigo farmers to grow Indigo at a price that was unacceptable to the farmers.

22. Who was the founder of Prathana Samaj?

Ans. Prathana Samaj was founded by Atmaram Pandurang in 1867.

23. Who publishes the Young India newspaper?

Ans. Young India was a weekly paper published by Mahatma Gandhi from 1919 to 1931.

24. Why Bal Gangadhar Tilak knew as Lokmanya Tilak?

Ans. Bal Gangadhar Tilak was given the title of Lokmanya Tilak during the court trial of the assassination of Commissioner C. Rand and Lt. Ayerst in 1897.

25. When did Bhagat Singh through bomb in assembly?

Ans. On 8 of 1929, Bhagat Singh threw two grenades into the assembly chamber. However, the bomb did not kill anyone.

26. When did Kol Uprising happen?

Ans. Kol Uprising happened under the leadership of Budhu Bhagat in 1831-32.

27. When did Santhal Uprising happen?

Ans. Santana Uprising was launched under the leadership of Sidhu and Kanhu In 1855-56.

28. When was Salt satyagraha started?

Ans. Salt Satyagraha was an act of Civil disobedience that started on 12th, March 1930 and continued till 6th April 1930. It was started by Gandhiji from the Sabarmati ashram with 78 volunteers and traveled to reach 240 miles to Dundi and broke salt law.

29. Where was the Moplah Rebellion took place?

Ans. The Moplah Rebellion of 1921 took place in Kerala, in the Malabar region. The leaders associated with the Rebellion were Seethi Koya, Variaclunnath Kunj Ahmad Haji, Ali Musliyar, and etc.

30. When was the Swadeshi Movement movement took place?

Ans. The Swadeshi Movement movement took place in 1905 against the partition of Bengal. During this movement, Lord Curzon was the Viceroy of India. Important leaders associated with it were Bal Gangadhar Tilak, Lala Lajpat Rai, Aurobindo Ghosh, and Etc.

31. Who established the Bombay presidency Association?

Ans. The Bombay presidency Association was established in 1885 by Badruddin Tayabji, Firozshah Mehta, and K.T. Tailang.

32. Who established the Imperial Cadet Corps?

Ans. The Imperial Cadet Corps was established by Lord Curzon in 1901.

33. Who introduced local self-government in British India?

Ans. Lord Ripon introduced local self-government in British India in 1882.

34. What was the timeline of the partition of Bengal?

Ans. The Declaration of the partition of Bengal came on 19th, July 1905 by Viceroy of India Lord Curzon. The partition took place on 16th October 1905.

35. Who was given life punishment for the murder of Colonel Wyllie?

Ans. Madan Lal Dhingra was given life punishment for the murder of Colonel Wyllie.

36. Which Act created the post of Indian High Commission?

Ans. The Government of India Act 1919 created the post of Indian High Commission.

37. The Indian National Congress (INC) did take part in which Round Table conference.

Ans. The Indian National Congress did take part in the Second Round Table conference (Sept 7 September 1931) and boycotted the first and third rounds. It was organized by the British government. The Indian National Congress was represented by Gandhiji. Indian women represented by Sarojini Naidu.

38. In which session of Indian National Congress (INC) did Mahatma Gandhi preside over?

Ans. Mahatma Gandhi presided over 39th session of the Indian National Congress (INC) held on 26th-27th December 1924 at Belgaum (Karnataka).

39. Who were the members of the Cabinet Mission plan?

Ans. The Cabinet Mission plan came to India in 1946 with an aim to discuss the transfer of power from British to Indian leadership. The member of the Cabinet Mission plan were:

  • Lord Pathick Lawrence – the Secretary of State for India,
  • Sir Stafford Cripps – President of the Board of Trade,
  • AV Alexander – the first Lord of the Admiralty.

Read: Famous Slogans and their Authors

Leave a Comment